Aufkochen – The somewhat different Weinviertel cookbook with old recipes and stories about life in the eastern Weinviertel region
The somewhat different Weinviertel cookbook ‘Aufkochen’ contains typical, old Weinviertel dishes as well as traditions and customs – thereby helping to keep them alive.
Preserving old Weinviertel dishes was the first idea of the team of the LEADER Region Weinviertel East in 2019.This has resulted in a cookbook that – besides typical Weinviertel dishes – also reflects life in the eastern Weinviertel region with its traditions and customs.
This book is based on visits to nursing homes in Mistelbach, Poysdorf, Wolkersdorf and Zistersdorf. The residents’ accounts of their lives, their stories and memories provided the ideas for the design of this book. The Weinviertel farm life instructors then prepared and cooked the recipes. The historian Wolfgang Galler contributed his technical expertise for the book.
The main goal is for the population to revive local dishes and for regional products to have a permanent place in the kitchen. At the same time, Weinviertel customs should not be forgotten. We hope you enjoy recreating these traditional Weinviertel dishes and commend you on your adventurous spirit to try something new. Good luck and bon appétit!
The book ‘Aufkochen’ is available here:
- Sterzinger in Wolkersdorf | Onlineshop
- Dombuchhandlung in Mistelbach | Onlineshop
- Buchlaaden in Laa | Onlineshop
- Buchhandlung Zangl in Poysdorf
- Buchhandlung Linke in Gänserndorf
- Buchhandlung Korneuburg | Onlineshop
- Buchhandlung Kirchner-Krämer in Stockerau | Onlineshop
- Buchhandlung Alexowsky in Großenzersdorf | Onlineshop
- Buchhandlung Hofer in Hollabrunn/Retz
- Thalia G3 Gerasdorf | Onlineshop
- Thalia Donauzentrum | Onlineshop
Grundlage für dieses Buch sind Besuche in den Pflegeheimen Mistelbach, Poysdorf, Wolkersdorf und Zistersdorf. Die Erzählungen der Bewohnerinnen und Bewohner aus ihrem Leben, ihre Geschichten und Erinnerungen haben die Ideen zur Gestaltung dieses Buches geliefert. Die Weinviertler Seminarbäuerinnen haben im Anschluss die Rezepte aufbereitet und nachgekocht. Das fachliche Know-how für das Buch lieferte der Historiker Wolfgang Galler.
Das große Ziel ist es, dass die Bevölkerung wieder verstärkt heimische Gerichte aufleben lässt und regionale Produkte einen fixen Platz in den Küchen haben. Dabei soll auch das Weinviertler Brauchtum nicht in Vergessenheit geraten. Beim Kochen der traditionellen Weinviertler Gerichte wünschen wir gutes Gelingen, ein wenig Mut, Ungewohntes auszuprobieren, und guten Appetit!